05вересень
2018

Увага! Пожежонебезпечний період!

Автор:  Прес-служба Новоград-Волинського лісгоспу АПК
Загальні новини
ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК» повідомляє, що з настанням теплої та сухої погоди різко підвищується ймовірність виникнення лісових пожеж.

У зв’язку з цим нагадуємо громадянам, що планують проводити вільний час на території  лісового фонду. про необхідність суворого дотримання Правил пожежної безпеки в лісах України.Лісовий фонд України є високопожежонебезпечним об’єктом. Охорона його від пожеж – моральний обов’язок кожного громадянина.

Пожежонебезпечний період - це частина року коли виникають лісові і польові пожежі (з моменту сходження снігового покриву навесні до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву). Весняно-літньо посуха, супроводжувана високою температурою навколишнього повітря і відсутністю опадів. Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:
 
  • Палити, кидати непогашені сірники, недопалки, крім місць, які призначені для цих цілей;
  • На відпочинку у лісах та лісосмугах, розводити багаття.
  • Заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів.
  • Відвідування населенням хвойних насаджень в період сухої та спекотної погоди;
  • Використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів;
  • Самовільне спалювання рослинності та їх залишків.

Кодексом України про адміністративні правопорушення за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність. Згідно статті 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачається штраф на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів на громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів. Крім цього згідно ст. 245 Кримінального кодексу Україні за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем передбачена кримінальна відповідальність. Звертаємо особливу увагу населення на необережне поводження громадян з вогнем. Щорічно понад 98% лісових пожеж виникає через людський фактор.

Аналіз пожежонебезпечної ситуації проведений  ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК» показав, що причинами пожеж у пожежонебезпечний період в Новоград-Волинському районі є:  порушення громадянами заборони відвідування лісу, розведення  багать, необережне поводження з вогнем,  порушення фермерськими господарствами та іншими особами заборони на підпали пожнивних залишків. З метою застереження і недопущення виникнення лісових пожеж  в пожежонебезпечний період 2018 року, забезпечення належного протипожежного захисту лісових насаджень лісгоспу, нами проведена значна робота. На підприємстві створена та діє лісова пожежна станція І типу, яка повністю укомплектована необхідним протипожежним інвентарем. Пожежний автомобіль ЗИЛ-131  готовий до виїзду на місце пожежі в будь-який час, на базі ЛПС та Городницького лісництва створено пункти зосередження протипожежного інвентарю, які укомплектовані згідно встановлених норм (мотопомпа, ранцеві оприскувачі, лопати, граблі, сокири, пили поперечні, бензопили, бідони(каністри), кухлі, спецодяг і т.д.)

Нагадуємо - пожежу легше попередити, ніж загасити!
Наш спільний громадянський обов'язок - шанобливо ставитися до природи, дотримуватися правил пожежної безпеки в лісах!
Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню!